Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Главна Скупштина Уједињених народа 14. децембра 1990, са циљем да се нагласи важност осигуравања животног окружења које се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба.

Светска здравствена организација у "Бразилској декларацији" питање здравог старења поставља у контекст одрживог развоја. Здраве старије особе важан су ресурс својим породицама, заједници и економији.

Светско становништво убрзано стари. Продужење животног века јесте разлог за славље, али и повећану бригу и пажњу целог друштва. Здравствени системи свих земаља где је све већи број старијих од 65 година се суочавају са повећаним потребама и захтевима  ове старосне групе.

Број старијих од 80 година ће се у периоду од 2000. до 2050. године учетворостручити. Од тога, чак 80% свих старих у свету ће бити у земљама са ниским и средњим приходима. Најраспрострањеније болести међу овом старосном групом већ јесу, а и у будућности ће бити, хроничне незаразне болести.

Voda iz cesmeПри свaкoм успoстaвљaњу снaбдeвaњa вoдoм зa пићe нaкoн прeкидa, дoлaзи дo прoлaзнe пojaвe бoje и мутнoћe. Oвa пojaвa je услoвљeнa нaглим прoдoрoм вoдe пoд притискoм у цeви (тзв. хидрaулички удaр) и пoкрeтaњeм тaлoгa у цeвимa, штo рeзултуje пoмeнутим прoмeнaмa изглeдa вoдe.

Taлoг je пo свojoj прирoди oксид гвoжђa, бeз вeћeг здрaвствeнoг знaчaja. Oвa нeжeљeнa пojaвa сe прeвaзилaзи испирaњeм цeви, oднoснo, oтвaрaњeм слaвинa и испуштaњeм вoдe у срeдњe jaкoм млaзу, свe дo трeнуткa кaдa вoдa дoбиje свoje уoбичajeнe кaрaктeристикe.

Piramida ishraneБезбедност хране је важна свакоме, али је посебно важна стариjим особама. Како старимо нормално је да наш организам не функционише као у младости. Промене које се јављају физиолошким старењем чине старију особу осетљивијом према инфекцијама повезаним са уносом неодговарајуће хране, као и тровању храном.

Неки од разлога повећане осетљивости старијих особа могу бити следећи: успорен пролазак хране кроз желудац и црева и дуже задржавање хране у њима, бубрези и јетра више не прерађују токсине из тела брзо као у младости, чула мириса и укуса слабе и не упозоравају старију особу да је реч о поквареној храни.