Стари и андроидТехнологије комуникације напредују брзо из године у годину, што често може довести до тога да се старије особе не сналазе најбоље у свему томе. Ипак, све више старијих од 65 година користи нове комуникацијске технологије да би остали повезани са својим ближњима, упознали нове пријатеље и били информисани.

Све чешће, корисници друштвених мрежа као што су Facebook, Skype, Instagram, Twitter... су управо старији. Друштвене мреже представљају важан елемент у смањивању изолованости, усамљености и депресије. Претраживање интернета по разним темама, читање електронских издања дневне штампе, књига, визуелни контакти са децом и унучићима који живе далеко постају све више свакодневница и наших старијих. На тај начин отворио се један велики нови виртуелни свет којим храбро, али и опрезно треба кренути.

Већи екрани нових паметних мобилних телефона, једноставно коришћење све више старијих уводи у шарени калеидоскоп имформација, забаве, контаката, слика. Данас компјутери, таблети и мобилни телефони олакшавају старијима да остану повезани са светом око њих. Разлике у коришћењу технологија у односу на млађе ипак постоје, с обзиром да је млађи користе за мултимедијалне сврхе против досаде, а старији за основну комуникацију - разговоре.

Стари и андроид

Све више младих напушта коришћење друштвене мреже Facebook и пребацују се на Instagram и Snapchat. Али зато се све више старијих укључује у ову мрежу преко које остаје у контакту са својим пријатељима из младости, који не живе у близини. Такође се размењују рецепти, ужива се у лепим тренуцима овековеченим на сликама које су постављене на FB. Оснивају се и посебне групе које обједињују интересовања старијих према здрављу, правилној исхрани, дружењима, културним догађањима у њиховом окружењу. Старији се све више окрећу online вестима и тако добијају најактуелније вести из земље и иностранства.

Лако се може доћи до неопходних информација о мајсторима, продавницама, условима за добијање разних врста помоћи итд. Одједном је све постало брже и лакше. Не треба заборавити да нове комуникацијске технологије доносе и нову врсту забаве и за старије, играње игрица које су често интерактивне и које не служе само за забаву већ подстичу менталну активност и повезују са другим играчима. Све то може да се сматра бонусом коришћења нових технологија и њиховом применом у свим старосним добима.

Стари и андроид

Одржавање критичког размишљања, вештине стратегије и побољшање памћења само су неке од  чињенице због којих треба разбити предрасуде да старији и технологија нису пријатељи.
Коришћење комуникацијских технологијатреба да буде олакшавајући део живота, али не и смисао. И даље се треба дружити са правим пријатељима, бити у природи, додавати енергију и радост свом животу.