pranje rukuДа ли примећујете колико често додирујете своје лице? У јеку ширења пандемије, узроковане Корона вирусом, важно је стећи и променити своје навике, које спречавају ширење вируса.

Избегавање додиривања лица рукама је кључно у спречавању ширења вируса, стога треба мислити на то. Детаљно и учестало прање руку, избегавање загрљаја, руковања, кашљање и кијање у правцу лакта рукава, избегавање гужви и одржавање безбедне удаљености од осталих, све су савети за понашање које морамо примењивати.

Старе навике, које су стицане годинама, је врло тешко изменити, а нове навике се тешко стичу. Учесталим понављањем жељеног понашања у циљу спречавања ширења Корона вируса, стављате те активности под контролу несвесног дела мозга. Ове навике треба превести из несвесног, под контролу свесног дела мозга.

dijabetes stariКОВИД-19 је заразна болест узрокована најскорије откривеним Корона вирусом. Овај нови вирус и болест су били непознати пре појављивања у Вухану у Кини, децембра 2019. године.

Симптоми су грозница, умор и суви кашаљ. Неки пацијенти могу имати и болове, запушеност носа, цурење из носа, обложено грло и пролив. Ови симптоми су обично благи и почињу постепено. Неко буде инфициран, али не развије ниједан симптом од поменутих и осећа се добро. Већина (око 80%) се опоравља од болести без потребе за посебном терапијом. Отприлике један од шест оболелих имају озбиљне компликације и долази до тешкоћа са дисањем.

stari korona virusУ мору разних информација које долазе са свих страна, неопходно је пратити упутства и мере саопштене од стране органа Републике Србије. Особе које су у високом ризику од настанка озбиљних, по живот значајних последица, су сви они који су старији од 65 година, као и они који имају озбиљна хронична обољења и стања која умањују имунолошке капацитете организма.

Према СЗО најчешћи симптоми КОВИД- 19 су:

  • грозница,
  • умор,
  • сув кашаљ

vid penzioner

Исхрана богата црвеним месом и масноћама један је од водећих узрока губитка вида код старијих особа. Опсервациона студија, спроведена на 1300 учесника старијих од 65 година у периоду од 18 година, доводи у везу исхрану богату масноћама са чешћом појавом дегенерације жуте мрље и губитком вида код старијих.

Познато је да начин и врста исхране утиче на многе аспекте нашег здравља. Скоро сва пажња је усмерена на утицај исхране на здравље срца и крвних судова, као и на појаву гојазности, али је мање познато да утиче и на вид.

Приликом седања за празничну трпезу требало би се сетити да преобилни оброци доводе до непотребног преоптерећења желуца и целог организма. Зими најчешће долази до повећања телесне тежине, јављају се респираторне инфекције а услед суженог избора свежих намирница може доћи и до дефицита одређених хранљивих материја. И нелагодности различитог степена код хроничних болесника могу довести до озбиљних здравствених проблема.

Стручњаци упозоравају да нагли прелазак са немасне на масну храну, као и повећан унос могу изазвати озбиљне здравствене тегобе. Сваке године у време новогодишњих и божићних празника највећи број интервенција дежурних здравствених служби је управо због неумереног конзумирања хране и пића.