Олимпијада старих 2018Једанаеста Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба одржана  је у Врњачкој Бањи од 29.9. до 3.10.2018.

И ове године, као и прошле, када је гошћа 10. Олимпијаде била Карла Робин Херши, стални координатор УН-а у Републици Србији, олимпијци  су били  домаћини амбасадору републике Мексико. Господин Марко Антонио Гарсиа Бланко је на свечаном отварању поздравио присутне и после тога, у холу хотела „Цептер“, отворио репрезентативну изложбу фотографија и цртежа на папиру из колекције Амбасаде.

 

 

Можда ће ово бити први корак и у могућој будућој сарадњи пензионера две пријатељске земље. Признање за практични пример „борбе“, или боље речено, „сарадње“ са годинама, стигло је и од Делегације Европске уније у Србији, која је „наш“ догађај уврстила у Европску недељу спорта.

На Олимпијади је  учествовало око 1.200 пензионера из  170 удружења из скоро свих крајева наше земље. Предвиђена  екипна такмичења у 7 дисциплина – штафети (брзом ходању), фудбалу (шутирању на гол), кошарци (убацивању лопте у кош), пикаду, стрељаштву, шаху  и риболову (само појединачно) су успешно реализоване. Екипе су биле састављене од 3 такмичара (осим у штафети коју чине њих четворо),  међу којима мора да буде најмање 1 представница лепшег пола.

Олимпијада старих 2018

У оквиру Олимпијаде одржани су традиционални књижевни сусрети, а „радила је “ и сликарско-иконописачка колонија. У сарадњи са Културним центром  Врњачке Бање   радио је и Биоскоп трећег доба, који би кроз годину- две требало да прерасте у интернационални филмски фестивал на коме би се представили филмови чије су теме „везане“ за најстарију популацију. 1. октобра  је  обележен и Међународни дан старих свечаном академијом.

У делу који је посвећен здрављу,  у организацији др Ирене Џелетовић Милошевић у програму је било  неколико занимљивих предавања, док је у јутарњим часовима радио „Базар здравља“ за мерење шећера у крви и крвног притиска, извршена су антропометријска мерења, одређивање индекса телесне тежине, давање савета о здравим стиловима живота,  као и прегледи очног дна и откривање глаукома и катаракте.Ове године је  реализовани саветовање наших учесница о значају контроле код гинеколога у трећем добу и у сарадњи са Домом здравља „Др Никола Џамић“ Врњачка Бања, прегледане су заинтересоване  учеснице ове Олимпијаде.

Теме предавања  овогодишње Олимпијаде у сарадњи са ZepterMedical амбулантом су биле  „Треће доба без бола“ о примени биоптрон лампе у елиминацији или умањењу болних стања и Правилан исхрана у трећем добу.

Олимпијада старих 2018

На свечаном отварању, 29.9.2018. у 17 часова на тргу Променаде, после интонирања државне химне и подизања застава, после поздрава организатора и обраћања званичника и покровитеља, уследила је и  химна Олимпијаде „Победи себе, друге ћеш лако…“, а онда музичко-забавни програм који  је био испуњен добрим расположењем током свих дана четвородневног дружења. Сваке вечери, после такмичарских узбуђења, следило је другарско вече  на коме се после поделе пехара и медаља најбољима песмом и игром „враћа“ у младост, јер како каже песма „у теби живот још увек ври, што могу други, можеш и ти“.