olimpijada starih 2019У Врњачкој Бањи, традиционалном домаћину „олимпијских игара“, здравствене едукације, књижевних сусрета и ликовне колоније представника најстаријих житеља наше Републике и њихових гостију из иностранства, од 29.9. до 3.10.2019. одвијала су се такмичења у 7 дисциплина („фудбалу“, „кошарци“, стрељаштву, пикаду, штафетном брзом ходању, шаху и риболову) под геслом из „пензионерске“ химне: „Победи себе, друге ћеш лако!“ 1.200 учесника, 280 екипа из скоро 240 градова и насеља Србије (од Суботице до Прешева, од Бајине Баште до Кладова) као и из наше дијаспоре - из Швајцарске и Шведске.

Четвородневно дружење започело је свечаним отварањем на Тргу променаде у Врњачкој Бањи у присуству званичника републичких институција, града домаћина, гостију из пензионерских организација из Мађарске, Северне Македоније и Словеније и специјалног госта, Његове екселенције, амбасадора Финске господина Кимо Лахдервирте-а, који је том приликом отворио изложбу „Иновативни фински дизајн“.

У оквиру рада здравственог сектора, којим је координирала др Ирена Џелетовић Милошевић велики број учесника-такмичара , као и житеља Врњачке Бање, је проверио своје здравље и информисао се о здравим стиловима живота који воде ка одрживом, функционалном , здравом старењу. На штанду Канцеларије за здравље старих су се нашле бројне едукативне здравственоваспитне брошуре, а акценат је ове године био на публикацији “ Здраво и активно старење у Београду“ са практичним приказима физичких вежби за постизање и одржавање добре форме и у трећем добу.

Председницима општинских организација Удружења пензионера се обратио др сц мед др Димитрије Јаковљевић, наш човек који већ 20 година ради са старијом популацијом у пријатељској Финској. Овом приликом др Јаковљевић је представио Здравствену заштиту за старије у Републици Финској и дао предлоге како прилагодити и применити фински модел у Србији.

Задовољсто је константовати да су учесници ове Олимпијаде према здравственим параметрима које смо испратили здравији у односу на своју генерацију и да ће још дуго долазити да одмере своје вештине, снагу и умећа .

Од 2020. године наступа декада здравог старења коју је прогласила Светска здравствена органиазција, те су сви учесници и носиоци активности Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба претече ове декаде.

У здрављу до следеће године на „Олимпијади“.