stari maskaНакон студије објављене у најпрестижнијем научном медицинском часопису „Лансет“ о неповољном деловању ибупрофена (нестероидног противоупалног лека) на пацијенте са симптомима КоВид-19, а који се налазе на терапији АКЕ инхибиторима (лекови за хипертензију), дошло је до недоумице и сумње по питању употребе ових лекова. Већина кардиолога саветује своје пацијенте да наставе са својом досадашњом терапијом.

Намеће се питање да ли су пацијенти који користе терапију за повишени притисак, кардиоваскуларне болести и дијабетес у већем ризику за неповољнији исход болести настале услед инфекције коронавирусом?

Научници и клиничари су саопштили да употреба ибупрофена, који пацијенти користе за снижавање повишене температуре, једног од симптома КОВИД- 19, може више да нашкоди него да користи. Још увек не постоји довољан број студија које могу потврдити или одбацити тезу да поједини лекови у редовној терапији  хипертензије, кардиоваскуларних болести и дијабетеса могу погоршати стање оболелих од КОВИД-19. На основу досадашњих података о КОВИД- 19, утврђено је да су ток и исход болести били неповољнији и доводили до чешћих смртних исхода код пацијената са овим стањима и болестима. Још увек нема доказа, да ли је то настало због саме основне болести или лекова који се користе за њихову терапију.

 Због свега наведеног неопходно је да се придржавате савета лекара који прати Вашу болест и тренутно стање. Много непроверених информација се налази у оптицају и могу довести до погрешног избора и крајње неповољног исхода.

Уколико узимате лекове за повишени притисак, кардиоваскуларне болести и дијабетес, останите на својој досадашњој терапији. Имајте на уму да нагли престанак узимања терапије може проузроковати знатно већу штету од користи.