zivot posle kovidaКако се налазимо у фази  убрзаног ширења вируса Ковид 19 , посебно у великим градским срединама ,природно је да смо сви поново  са осећањем стрепње ,страха , али и потребе да живимо што нормалније , чувајући себе и свој ближње.Све оно што чини живот:  виђање деце, унучади, одлазак са пријатељима у шетњу, ресторан, куповину поново је под великим знаком ризика да се можемо заразити.

Чињеница је да се морамо навикавати на „нов нормалан“ живот у складу са постојањем корона вируса. Сви смо пуни различитих осећања и сазнања. Шта чинити да би се што лакше привикли на новонастало стање и живљење у „новим нормалним“ условима живота.

Сви учимо и навикавамо се на новонастале услове живота. Разумевање за друге је императив у времену где се вирус убрзано шири .Проводите своје време у безбедним условима свог дома и контактирајте са особама из вашег блиског окружења уз примену заштитних мера, ако су они у контактима са спољним светом. Одржавајте дневну физичку активност, боравком у природи  уз придржавање растојања, као и условима свог дома на тераси , а и  поред отвореног прозора. Све што чините, чините у складу са Вашим осећајем да је то што чините, права ствар за Вас.

1. Будимо стрпљиви

Иако је тренутно живот друкчији од пређашњег, на који смо навикли, будимо стрпљиви. Тешко је прихватити, иако  још увек  нема карантина   да се не можемо вратити у свом  начину живота. Препоруке о физичкој дистанци, прописи о окупљањима, начин завршавања неких рутинских послова, ношење заштитних маски, све су наше нове реалности и неопходности.Одржите стрпљење  са реалним очекивањима и тако  ћете избећи осећај туге и стреса.

2. Будимо храбри

„Новонормални“ живот је стресан , али  сада је неопходан такав начин , посебно у периоду интензивирања дејства вируса . Спољни свет нам  свима изгледа драстично друкчије од оног на који смо до скоро навикли. Направите свој план   живота у оваквим условима.Не повлачите се превише, останите у контакту са драгим људима, путем телефона , интернета ,поделите своја размишљања са њима и Вама и њима ће тако бити лакше да прође дан у  овим временима.