život na vodiДок је свет око нас све више стресан, ужурбан, пренасељен продаја пловних објеката расте. Многи људи, који за то имају могућности, а пре свега жељу,замењују свој живот на копну за једноставнији, интимнији живот на једрилици, чамцу, бродићу,сплаву... Живот на свежем ваздуху, спектакуларни заласци и изласци сунца, прелепи пејзажи, и авантура која не престаје.


Повећана популарност алтернативном становању је забележена од појаве пандемије COVID-19 и дугих карантина, посебно за старије од 65 година. Примамљив је постао живот у природи, ван стамбених зграда, пуно људи, потенциајлних извора заражавања. Повратак природи, са обележјима редукованог комфора на који смо сви навикли постао је примамљив.Наравно, овакав живот није за свакога, постоје многе предности, али и препреке.

О свему треба детаљно размислити пре промене начина живота. Предности су за све оне који воле да путују без одређеног програма путовања, водича.Размишљања о досадашњем начину живота треба поједноставити.Уживање у погледу са воде даће сасвим другу перспективу на све што је било до тад. Препреке које су очекиване првенствено потичу од временских услова и највише утичу на безбедност на пловилу. Важно је бити мудар и стрпљив и природу користити на прави начин за себе, а не против себе. Неопходна је медицинска прва помоћ, лекови морају бити уз Вас. Набавка хране с једне стране може бити већи издатак од уобичајеног, пошто се снабдевате у разним местима где пристајете, али свежа риба и плодови мора, река, језера су вам на располагању без великих трошкова.


Пре него што се отиснете у ову промену, неопходно је да имате дозволу за управљање пловилом и да поседујете одређено искуство.


Пре него се одлучите да купите једрилицу, чамац, бродић... поставите себи следећа питања, на која треба искрено да одговорите.


1. Да ли имате довољно самопоуздања да искорачите из зоне комфора, да заборавите на јак сигнал WIFI-а и започнете узбудљив живот?


2. Да ли имате потребну физичку снагу и основно добро здравље које може да одговори изазовима нових услова живота?


3. Да ли имате потребна финансијска средстава да ову идеју спроведете у дело и квалитетно живите на нов начин?


Ако су одговори на претходна питања позитивни, онда сте спремни на следећи корак.


Пре него што запловите испробајте овај начин живота изнајмљивањем пловила уз пратњу професионалаца. Ако Вам се након тог искиуства и даље свиђа идеја крените ка укрцавању. Све ставке узмите у обзир пре коначне одлуке, да се не бисте кајали. Некоме ће недостајати недовољно топле воде за туширање, неком ће сметати скученост простора, некоме слаб и недостатак сигнала за мобилни телефон. Не журите са одлуком, одлука ће се десити у прави тренутак, ако треба да дође до ње.


Нов начин живота се препоручује за старије од 50 година. Нови људи, нова окружења, природне лепоте, слобода.


Добра пловидба.