medj. dan starih 20221.октобар - Међународни дан старијих особа


#2022: Тема овогодишњег обележавања 1.октобра Међународног дана старијих особа је „Отпорност старијих на изазове промена у свету“.

Пандемија COVID-19 је интензивирала већ постојеће неједнакости старијих особа у свим аспектима живота .Велики утицај је остао на социоекономском, здравственом, климатском и аспекту животне средине. Старије жене су поднеле већи терет у овим променама.

Иако старије жене значајно доприносе економским ,друштвеним, цивилним, културним аспектима живота, мање су видљиве и признате и уважаване, због традицоналних улога у животу који живе .Негативни стереотип подразумаева комбинацију ејџизма и сексизма. Жене и старије особе трпе неравноправност, немогућност једнаког приступа свим сегментима живота као и немогућност уживања у добробитима које доноси  глобална транзиција.

Тема овогодишњег Међународног дана старијих треба да буде печат и подсетник целом друштву на значајну улогу старијих жена у изазовима света у великим променама као и на њихов допринос у отпорности и оснаживању целог друштва.

Циљ #2022 је подићи свест о значају улоге старијих жена у налажењу решења за светске промене, промовишући политику дијалога.