olimpijada 2У Врњачкој Бањи, традиционалном домаћину „олимпијских игара“, здравствене едукације, књижевних сусрета и ликовне колоније представника најстаријих житеља наше Републике од 28.9. до 2.10.2022. одвијала су се такмичења у спортским-олимпијским дисциплинама под геслом из „пензионерске“ химне: „Победи себе, друге ћеш лако!“ 700 учесника, екипе из скоро 240 градова и насеља Србије (од Суботице до Прешева, од Бајине Баште до Кладова).

olimpijada 3

 

Четвородневно дружење започело је свечаним отварањем на Тргу променаде у Врњачкој Бањи у присуству званичника републичких институција, града домаћина.

У оквиру рада здравственог сектора, којим је координирала др Ирена Џелетовић Милошевић велики број учесника-такмичара , као и житеља Врњачке Бање, је проверио своје здравље и информисао се о здравим стиловима живота који воде ка одрживом, функционалном, здравом старењу.Укупно је пружено 945 услуга из области здравства.Велику подршку као и сваке године нам је дао ДЗ „Др Никола Џамић“ из Врњачке Бање као и бројни излагачи из приватног сектора. На штанду Канцеларије за здравље старих су се нашле бројне едукативне здравственоваспитне брошуре, а акценат је и ове године био на публикацији “Здраво и активно старење у Београду“ са практичним приказима физичких вежби за постизање и одржавање добре форме и у трећем добу.

 

olimpijada 1

 

На свечаној конференцији која је одржана поводом 1.октобра – Међународног дана старијих особа обратио се Прим др Предраг Кон, лекар - специјалиста епидемиологије, омиљен међу старијим грађанима Србије, који је кроз пандемијске таласе био светионик.Указивањем на значај вакцинације и придржавање мера заштите од заразе , једноставним и стручним аргументима је појаснио све у вези овог сегмента здравља.

 

olimpijada

 

Задовољсто је константовати да су учесници ове Олимпијаде према здравственим параметрима које смо испратили здравији у односу на своју генерацију и да ће још дуго долазити да одмере своје вештине, снагу и умећа .

Од 2020. године је наступила Декада здравог старења, коју је прогласила Светска здравствена организација, те су сви учесници и носиоци активности Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба активни носиоци ове декаде. И ове 2022.године показали су старији да снажно корачају кроз свој испуњен живот.

У здрављу до следеће године на „Олимпијади“.