vakcina gripЈесен је најбоље време да се старији заштите против сезонског грипа и пнеумококне инфекције.

Вакцине су доступне у свим домовима здравља у Београду.

Грип (инфлуенца) је високо заразно обољење дисајног система које изазива вирус инфлуенце. Лако је преносив са особе на особу приликом кашљања, кијања и разговора. Могуће је заразити се и преко површина и предмета на којима се налази вирус, а онда лако пренети додиривањем уста, очију или носа. Обољење је краткотрајно и по правилу самоизлечиво, али код особа са хроничним болестима и оних старијих од 65 година може довести до компликација у виду запаљења плућа, потребе за лечењем у болници, па и  смртног исхода.

У нашим пределима са умереном климом грип се јавља у зимском периоду.

Болесник је у почетној фази, најизраженије у току прва 3 дана болести, резервоар узрочника болести

У ширењу епидемије грипа велики значај имају оболели без испољених симптома, као и они са благом клиничком сликом јер нису везани за постељу и остварују контакте са већим бројем људи.

Лако доступна и ефикасна специфична мера превенције обољевања од грипа је имунизација. Она је нарочито значајна за особе са придруженим хроничним болестима и старије од 65 година. Код нас је за ове најосетљивије категорије становништва вакцина бесплатна. Препорука је да вакцину треба примити сваке године и то почетком сезоне респираторних инфекција, одмах по добијању информације да су вакцине стигле у домове здравља. У зависности од циркулације вируса у окружењу, вакцинација може трајати до краја јануара, чак и касније.  Како је за стварање имунитета након имунизације потребно 2-3 недеље, током наведеног периода потребно је придржавати се општих мера превенције грипа: често прање руку, избегавање боравка на местима где се налази пуно људи, редовно проветравње просторија, исхрана богата витаминима, адекватан режим рада и одмора.

Компликација у виду запаљења плућа која се често јавља код особа оболелих од грипа, старијих од 65 година и оних са хроничним болестима је најћешће проузрокована бактеријом пнеумокок (Streptococcus pneumoniae).

Инфекције изазване пнеумококом се могу манифестовати у виду: запаљења плућа, синуса, запаљења средњег уха, али и као теже форме ових обољења: запаљење плућа са продором бактерије у крвоток, запаљење зглобова, костију, унутрашњег слоја срчаног зида и срчаних залистака и менингитиса.

vakcina

Инфекције проузроковане пнеумококом су јавно здравствени проблем широм света. Најугроженије старосне групе су старији од 65 година и одојчад.

Фаталан исход се дешава код 30% до 40% , па чак и 60% оболелих од тежих форми пнеумококних инфекција где долази до продора бактерије у крвоток.  

Основна мера и стручна препорука у спречавању болести проузрокованих пнеумококом је вакцинација.

Имунизација се спроводи само једном дозом вакцине, за разлику од вакцине против грипа коју треба примити сваке сезоне. Вакцинација доводи до драматичног пада оболевања од тешких форми пнеумококне болести. Ефекат се преноси и на невакцинисане особе што је резултат стварања такозваног колективног имунитета.

Истовремено давање вакцине против пнеумокока и грипа не утиче на њихово појединачно дејство и ефикасност.

Најчешће нежељене реакције након пнеумококне вакцине су благе и то могу бити: повишена телесна температура и локалне реакције у виду бола, отока и црвенила на месту давања вакцине. Наведене тегобе се најчешће јављају дан-два након примања вакцине и спонтано пролазе за пар дана. У случају да су интензивније изражене, потребно је обратити се изабраном лекару.

За спречавање настанка запаљења плућа код особа у трећем животном добу поред вакцинације, чистог ваздуха, избегавања боравка у маси, важни су и здрави животни стилови: одговарајућа исхрана, физичка активност адекватна здравственом стању и спавање на високом узглављу.

Имунизацијом против грипа и пнеумококних инфекција у случају и да дође до инфекције, спречава се развој тешкe клиничкe сликe, болничког лечења и умањује смртност од ових инфекција.

Вакцинишите се и останите активни, здрави и независни!