јаја ускрсТоком година јаја као животна намирница у нашој свакодневној исхрани су или уздизана или прогнана. Дуго  сматрана као симбол новог живота, јаја се налазе између статуса хране за суперхероје или окидача за срчани удар. Истина је увек негде између.

Многобројне студије час потврђују, час одбацују добре или лоше утицаје јаја на наше здравље. Како је ово могуће? Под утицајем масовних медија у 70-тим и 80-тим годинама двадесетог века јаја су препоручивана као неизоставни део свакодневне исхране. Већ  90-тих и након тога  препорука стручњака  је била да се јаја избегавају.

До повећаног  уноса јаја код хришћанских верника  долази сваке године у време  прослављања Ускрса. Тад настају дилеме да ли и колико јаја се може конзумирати а да не утиче неповољно на здравље.

Нутритивне особине јаја  су следеће: јаја су природни извор протеина и 13 минерала, укључујући веома важан витамин Д, селен, холин и лутеин, а калоријска вредност једног јајета је 70 калорија. Високо квалитетан протеин из јајета је веома важан за здраве кости и мишиће. Уз одговарајуће физичке вежбе овај протеин може помоћи у успоравању процеса саркопеније, губитка мишићне масе која долази с годинама. Холин је важан за функцију јетре и мозга, а лутеин за успоравање настанка и развоја болести ока, као што су катаракта и макуларна дегенерација.

Једно јаје садржи 186 мг холестерола у жуманцету. Већина здравих људи може појести 1 јаје дневно без ризика за настанак и развој срчаних обољења. Настанак повишених  вредности холестерола треба тражити  у недовољној физичкој активности, пушењу и изложености дуванском диму као и у прекомерној  телесној тежини. Јаја су дуго демонизована и означaвана као главни узрочник повећаног холестерола.

Актуелне препоруке за конзумирања јаја  су  да можете и требате  да  2-3 пута недељно конзумирате јаја поред осталих извора протеина као што су, риба, месо ,сушени пасуљ.

Увек треба имати на уму да треба бити умерен у свему па и конзумацији јаја као животне намирнице.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ