medjunarodni dan starijihУ складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом у вези Ковида-19 у Републици Србији и главном граду Београду, Градски завод за јавно здравље-Београд је предузео све прописане мере заштите и дао свој допринос обележавању 1. октобра 2020. Године - Међународног дана старијих особа, уводним предавањем о значају старијих у друштву и њиховом здрављу у оваквим временима.

Здравственим радницима и сарадницима из београдских установа здравствене и социјалне заштите је предочен пригодан садржај, након чега је успешно одржана КМЕ „Превенција падова код старијих особа“.

medjunarodni dan starih 2020Резолуцијом 45/106 Генералне скупштине Уједињених Нација, 14. децембра 1990. године утврђен је 1. октобар за обележавање Светског дана старијих особа. Тренутно у свету живи преко 703 милиона особа старијих од 65 година, а предвиђа се да ће тај број премашити 1,5 милијарди већ 2050. године. Ове године СЗО је прогласила Декаду здравог и активног старења и трајаће до 2030. године. Искористимо ову деценију да обезбедимо здраво и активно старење.

Тема овогодишње јубиларног 30. годишњег обележавања је била „Улога медицинских сестара-техничара и неговатеља у заштити старијих особа“. Због пандемије, којој још не видимо крај, сва пажња и активности су усмерене на суживот са вирусом и навикавање на ново нормални начин функционисања.

SunceТоплотни удар је изненадни колапс организма, а настаје због, често наглог, прекомерног повишења телесне температуре и немогућности организма да се хлади и температуру одржи у нормалним границама. Настаје услед екстремно високе температуре ваздуха, односно услед појаве топлотног таласа.

Последњих година уочава се тренд пораста температуре у летњем периоду што утиче на здравствено стање становништва.

Правовремено предузете превентивне мере могу смањити број оболелих и умрлих од врућина, што значи да треба бити спреман за ублажавање могућих негативних последица по здравље и правовремено деловати.

храна фрижидерТоком летњег периода, посебно када су овако високе температуре, потребно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница. Kоришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо наше здравље.

Загађеном храном се преносе многе болести. Особе заражене микроорганизмима из хране могу проћи без симптома, имати само благ цревни поремећај, али исто тако могу доћи у стање тешке дехидрације (губитка велике количине течности) и поремећаја општег стања, па може доћи чак и до смрти.

ЛАЈМСКА БОЛЕСТ је инфективно обољење чији је узрочник бактерија борелија бургдорфери.

Заражавање људи настаје убодом крпеља рода Иксодес који су преносиоци ове бактерије, а како нам стиже лепо време и чешћи боравак у природи, изложеност крпељима и инфекцији расте. Инфекција најчешће захвата кожу, нервни систем, зглобове и срце, али могу бити нападнути и сви остали органи и системи.