Савети за понашање особа са дијабетесом током врућина и повећане влаге у ваздуху
Летње време може бити додатни изазов за особе са дијабетесом. Уочено је да су осетљивији на неповољне временске услове као што су летње врућине и повећана влага у ваздуху.
Оптимални ниво гликемије се у таквим временским условима теже одржава, а лакше настаје могућност за развој исцрпљености организма. Стога, како расте спољна температура и ниво влаге у ваздуху, неоходно је пратити гликемију и знаке који указују да Вам организам не реагује уобичајено на временске изазове. Чешћом контролом гликемије можете спречити настанак озбиљнијих последица.
Опширније: Савети за понашање особа са дијабетесом током врућина и повећане влаге у ваздуху
Десет савета за старије особе за здраво лето 2023.године
- Смањите интезивне активности, пошто физичка активност подиже телесну температуру. Останите у климатизованом, расхлађеном простору на месту које није изложено директним сунчевим зрацима. Посебно обратите пажњу у периоду од 10 до 17 часова.
- Будите хидрирани, уносите довољно воде чак и кад не осећате жеђ, а смањите унос кафе и алкохола, пошто они дехидрирају организам. Препоручен је већи унос свежег воћа и поврћа за бољу хидрираност организма.
Опширније: Десет савета за старије особе за здраво лето 2023.године
Лето је - чувајте се крпеља
ЛАЈМСКА БОЛЕСТ је инфективно обољење чији је узрочник бактерија борелија бургдорфери.
Заражавање људи настаје убодом крпеља рода Иксодес који су преносиоци ове бактерије, а како нам стиже лепо време и чешћи боравак у природи, изложеност крпељима и инфекцији расте. Инфекција најчешће захвата кожу, нервни систем, зглобове и срце, али могу бити нападнути и сви остали органи и системи.
Правилна и безбедна исхрана у летњем периоду
Током летњег периода, посебно када су овако високе температуре, потребно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница. Kоришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо наше здравље.
Загађеном храном се преносе многе болести. Особе заражене микроорганизмима из хране могу проћи без симптома, имати само благ цревни поремећај, али исто тако могу доћи у стање тешке дехидрације (губитка велике количине течности) и поремећаја општег стања, па може доћи чак и до смрти.
Страна 3 од 25